Az általunk értékesített művészi nyomatokat az alábbi gombra kattintva érheti el:

Művészi nyomatok

A művészi nyomatról általában:

A művészi nyomat egy eredeti műalkotásról, jelen esetben egy festményről, speciális gépi technikával készült "másolat". Ám ezt a kifejezést sosem használjuk, mivel a másolat szónak ebben az összefüggésben igencsak pejoratív hangzása van, ezzel együtt megtévesztő is.
Ehelyett a reprodukció, vagy művészi nyomat szót alkalmazzuk.

A TamIstArte Art Gallery-ben jelenleg két típusú művészi nyomat vásárolható meg:
  • giclée nyomat
  • plexikép


A giclée nyomatról:
A giclée egy francia szó, melynek eredeti jelentése fröcsköl. A giclée nyomat kifejezés mára a legmodernebb tintasugaras nyomtatási technika szinonimájává vált. Az igazi giclée nyomatok nagyon nagy felbontásban pigment bázisú fakulásmentes festékekkel archív, savmentes alapanyagokra készülnek. Az ilyen festővásznak rendelkeznek egy festék-megkötő réteggel ami biztosítja, hogy a festék által nyomtatott kép akár 100 évig, vagy azon túl is együtt él a hordozójával

A plexiképről:
A külföldön elterjedt plexibe foglalt kép nemcsak a kiállítások állandó szereplője, hanem a lakberendezés és a belsőépítészet egyre gyakrabban használt eleme is.
A plexiképeknél alkalmazott technika egy különleges módszer a festményekről készült egyedi nyomatok bemutatására és elhelyezésére. A plexilapot szorosan illesztik a nyomat elé (egy speciális kötőanyag használatával lég- és buborékmentesen rögzítik a nyomatot és az UV-álló plexielőlapot a hátlaphoz), így a kép különleges mélységet, élénk színvilágot és élességet kap.
A nyomat homlokfelületének a plexiüveg hátfelületéhez való közvetlen illesztése/ragasztása megszünteti a hagyományos keretezéshez használt üveg esetében tapasztalható fényvisszaverődést, sőt növeli a kép élességét, a kontrasztját és a színtelítettségét. Amikor a fény áthatol az akrilüveg rétegén, a fénynek a nyomatról való visszaverődése teljesen különböző hatást vált ki, mint a hagyományos keretbe foglalt üveg esetében. Ezzel az egyedi gyártási módszerrel a fény szétszóródása csökken az akril üveg homogenitása miatt, ami azt eredményezi, hogy a színek élesebbek, ragyogóbbak, intenzívebbek és sokkal közvetlenebbek lesznek.
A két fotón jól látható a két típusú nyomat eltérő jellege.
A baloldalin (első) a plexikép, a jobboldalin (második) pedig a vászonnyomat látható.
A plexiképek színei kissé intenzívebbek (a fent leírtak okán), felületük fényes, üvegszerű. A plexiképek minden esetben egy példányban készülnek az adott műről az adott méretben, azaz ezek a képek teljesen egyediek. A plexiképek csak a képen is látható lebegőkerettel kerülnek értékesítésre.
A vászonnyomatok (giclée print) élethűen adják vissza egy festmény érzetét, köszönhetően a speciális szkennelési technikának (mellyel bedigitalizálják az eredeti alkotást).

A nyomatainkat a Pigmenta Art Print Lab készíti: www.pigmenta.hu

Az általunk értékesített művészi nyomatokat az alábbi gombra kattintva érheti el:

Művészi nyomatok

Kosár