Mi az a művészi nyomat (reprodukció)?


Az általunk értékesített művészi nyomatokat az alábbi gombra kattintva érheti el:

Művészi nyomatok


A művészi nyomatról általában:

A művészi nyomat egy eredeti műalkotásról, jelen esetben egy festményről, speciális gépi technikával készült "másolat". Ám ezt a kifejezést sosem használjuk, mivel a másolat szónak ebben az összefüggésben igencsak pejoratív hangzása van, ezzel együtt megtévesztő is.
Ehelyett a reprodukció, vagy művészi nyomat szót alkalmazzuk.

A TamIstArte Art Gallery & Shop-ban jelenleg három típusú művészi nyomat (Náray Tamás festményei alapján) vásárolható meg:

  • Művészi papírnyomat (giclée)
  • Művészi vászonnyomat (giclée)
  • Művészi plexikép (Plexiglass®)


A giclée nyomatról (művészi papír- és vászonnyomat):

A giclée egy francia szó, melynek eredeti jelentése fröcsköl. A giclée nyomat kifejezés mára a legmodernebb tintasugaras nyomtatási technika szinonimájává vált.

A giclée nyomtatás a művészi nyomtatás új, korszerű módja, mely megfelel a művészek, a gyűjtők és a múzeumok legmagasabb elvárásainak. 
Emiatt a giclée művészi nyomtatás már egyenértékű a sokkal ismertebb hagyományos nyomtatási technikákkal - a rézkarccal, a szitanyomással és a litográfiával. 

A giclée művészi nyomatok a ma elérhető legjobb minőségű nyomtatott termékek, egyben a legkorszerűbb technikával készülnek. A giclée azonban nemcsak technika, hanem egy művészeti kiadási mód is: a művész egyedi, vagy kötött példányszámú sorozatban nyomtatott műtárgyat készíthet egy létező művének digitalizált reprodukciójáról. Az igazi giclée nyomatok nagyon nagy felbontásban pigment bázisú fakulásmentes festékekkel archív, savmentes alapanyagokra készülnek. Az ilyen művészeti papírok, festővásznak rendelkeznek egy festék-megkötő réteggel, ami biztosítja, hogy a festék által nyomtatott kép akár 100 évig, vagy azon túl is együtt él a hordozójával.


A művészi plexiképről:

A külföldön elterjedt plexibe foglalt kép nemcsak a kiállítások állandó szereplője, hanem a lakberendezés és a belsőépítészet egyre gyakrabban használt eleme is.
A plexiképeknél alkalmazott technika egy különleges módszer a festményekről készült egyedi nyomatok bemutatására és elhelyezésére. A plexilapot szorosan illesztik a nyomat elé (egy speciális kötőanyag használatával lég- és buborékmentesen rögzítik a nyomatot és az UV-álló plexielőlapot a hátlaphoz), így a kép különleges mélységet, élénk színvilágot és élességet kap.
A nyomat homlokfelületének a plexiüveg hátfelületéhez való közvetlen illesztése/ragasztása megszünteti a hagyományos keretezéshez használt üveg esetében tapasztalható fényvisszaverődést, sőt növeli a kép élességét, a kontrasztját és a színtelítettségét. Amikor a fény áthatol az akrilüveg rétegén, a fénynek a nyomatról való visszaverődése teljesen különböző hatást vált ki, mint a hagyományos keretbe foglalt üveg esetében. Ezzel az egyedi gyártási módszerrel a fény szétszóródása csökken az akril üveg homogenitása miatt, ami azt eredményezi, hogy a színek élesebbek, ragyogóbbak, intenzívebbek és sokkal közvetlenebbek lesznek.
Náray Tamás festménye alapján készült nyomat: Éjszakai eső a Diagonal sugárúton Barcelonában
Náray Tamás festménye alapján készült nyomat: Éjszakai eső a Diagonal sugárúton Barcelonába
A két fotón jól látható a két típusú nyomat eltérő jellege.
A baloldalin (első) a plexikép, a jobboldalin (második) pedig a vászonnyomat látható.
A plexiképek színei kissé intenzívebbek (a fent leírtak okán), felületük fényes, üvegszerű. A plexiképek minden esetben egy példányban készülnek az adott műről az adott méretben, azaz ezek a képek teljesen egyediek. A plexiképek csak a képen is látható lebegőkerettel kerülnek értékesítésre.
A vászonnyomatok (giclée print) élethűen adják vissza egy festmény érzetét, köszönhetően a speciális szkennelési technikának (mellyel bedigitalizálják az eredeti alkotást).

A nyomatainkat a Pigmenta Art Print Lab készíti: www.pigmenta.hu

Az általunk értékesített művészi nyomatokat az alábbi gombra kattintva érheti el:

Művészi nyomatok


Kosár

A kosár üres.